5 tips om je live en online teamsessie interactiever te maken

5 tips om je live en online teamsessie interactiever te maken

Ik kreeg laatst de vraag van een manager: ‘Hoe kan ik mijn teamsessies interactiever maken? Zeker nu de sessies weer vaker online moeten plaatsvinden’.

Een logische vraag, want hoe houd je een sessie leuk? De hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen, wordt steeds groter. En het aantal ‘afleiders’, zoals de smartphone, ook. Hoe houd je je teamleden ‘erbij’ in een sessie? En liever nog: hoe zorg je ervoor dat sessiegenoten er energie van krijgen?

In dit blog geef ik je 5 tips en werkvormen om je teamsessie zowel online als offline interactief te maken, zodat je meer energie en betrokkenheid creëert. Bovendien blijft de gedeelde info beter hangen.

Vooraf

Wellicht ten overvloede, maar vergeet niet voorafgaand aan de sessie eerst het doel en het gewenste resultaat van de sessie te bepalen: Wat voor een type sessie is het? Is het een kick off voor een nieuw project? Een kennismaking? Een teambuilding of een strategische sessie? Deze sessies hebben allemaal een ander doel.

En: wat wil je bereiken? Wanneer is de teamsessie geslaagd? Ik schreef eerder een blog over de vraag die elke manager zich dagelijks zou moeten stellen.

Dat wetende kun je deze dingen doen om de sessie interactiever te maken:

Tip 1: Laat deelnemers meepraten via een poll, post its of in de chat

Laat de deelnemers vragen stellen of reacties geven middels een poll of de chat (online) of middels post its of stroken papier (live) en verzamel deze. Zo krijg je op een snelle manier feedback en krijg je inzicht in wat voor vragen en reacties er spelen.

Online en offline kan je deelnemers vragen om een toelichting te plaatsen (bijv. bij Miro) of op te hangen.

Het reacties verzamelen middels post its blijft mijn persoonlijke favoriet, omdat het snel en effectief werkt. Bovendien zet je de deelnemers letterlijk in beweging en in de actie modus.

Tip 2: Houd de informatieoverdracht beknopt

Houd de informatieoverdracht zo compact mogelijk. Zo blijft er meer ruimte over voor onderling contact en voor interactie. Wees kritisch welke informatie echt nu vandaag tijdens deze sessie gedeeld moet worden en kijk goed naar hoe je de informatie overbrengt.

Houd een korte presentatie (max 20 minuten) en zet dan een werkvorm in waarin je de deelnemers in de actie modus zet bijvoorbeeld, het voeren van een discussie, stellingen of (quiz)vragen beantwoorden of feedback verzamelen. De keuze is reuze.

Tip 3: Ga in groepjes uiteen

Nog een manier om je teamsessie interactief te maken: verdeel de groep in subgroepjes en laat de groepjes een aantal minuten uiteengaan gaan. Dit kan zowel live als online (bijvoorbeeld in Zoom en Teams). Laat de groep een opdracht uitwerken, een vraag beantwoorden of meningen, ideeën en reacties verzamelen.

Maak de subgroepjes ideaal gezien niet groter dan 5 personen, zodat ieder groepslid de ruimte krijgt om iets in te brengen. Geef de deelnemers een duidelijke opdracht en vergeet niet de tijd te (laten) bewaken.

Op mijn locatie ROOTS heb ik daar diverse plekken of breakoutrooms voor gecreëerd, zowel binnen als buiten. Er is een hoofdruimte, een zijkamer en een open ruimte op de 1e verdieping die in verbinding staat met de open ruimte.

Tip 4: Laat de deelnemers reageren op een stelling of video

Laat deelnemers reageren op een stelling. Hiermee krijg je de diverse meningen boven tafel en geef je ze de mogelijkheid om zelf invloed te hebben op de uitkomst. Met stellingen kun je de meningen inventariseren, maar ook de presentatie interactief maken door de stellingen door de presentatie heen te verwerken. De deelnemers blijven aangehaakt en je weet hoe ze in de wedstrijd zitten.

Denk hierbij aan een poll (bijvoorbeeld via Mentimeter). Het mooie aan deze vorm is dat je ook direct resultaat ziet. Of geef deelnemers een groene, rode en gele kaart. Bij iedere stelling vraag je naar de mening van de deelnemers middels het tonen van de kaart.

Je kunt ook een bestaande video laten zien. Naar bewegende beelden kijken met geluid prikkelt weer andere zintuigen dan een stelling bespreken. Na het kijken van de video kun je een vraag stellen en reacties inventariseren.

Tip 5: Vraag vóóraf input aan de deelnemers

Een sessie is meer dan het ene moment waarop de sessie daadwerkelijk plaats vindt. Niet alle programma-onderdelen hoeven plenair en tijdens de sessie te gebeuren. Het gaat ook om het proces ervóór en erna. Hoe je dit doet, is afhankelijk van het type sessie.

  • Je kunt een persoonlijk voorwerp of een foto laten meenemen ter kennismaking. Iets wat iets zegt over de betreffende persoon.
  • Geef vooraf een paar vragen om te beantwoorden via een eenvoudig formuliertje in Google Docs of een poll.
  • Vraag een korte reactie op een stelling.
  • Mail vooraf een inspirerende video waar deelnemers in de sessie iets over kunnen delen.

De uitkomsten van bovenstaande werkvormen gebruik je dan in de sessie.

En…

Het zijn allemaal interactieve werkvormen die ook nog een variatie brengen in je sessie. Variatie houdt de teamleden alert. Maar: trap niet in de valkuil om je sessie te vol te proppen met werkvormen. Ook hier weer geldt: houd je doel voor ogen.

Ik ben even benieuwd: wat doe jij om je sessie interactiever te maken? Laat het mij weten!

Maartje
Eigenaar ROOTSinspiratielocatie.nl en teamsessie-expert

P.S: Wil je inspiratie voor effectieve en betekenisvolle teamsessies? Je kunt zelf aan de slag met dit gratis e-book waarin ik 9 valkuilen beschrijf bij het organiseren van je teamsessie.