Waarom teamontwikkeling vaak de teamagenda niet haalt

Waarom teamontwikkeling vaak de teamagenda niet haalt

Onlangs ben ik met een manager in gesprek over hoe ze meer uit de sessies met haar team kan halen. Ze stelt me de volgende vraag:

‘Hoe krijg ik onderwerpen rondom teamontwikkeling structureel op de agenda van mijn managementteam? Het gaat vaak alleen over inhoudelijke onderwerpen.’

Ik zie en hoor dat vaker: teams die een – te volle – overlegagenda hebben met inhoudelijke onderwerpen waar besluiten over genomen moeten worden.

En als je ze vraagt wat ze écht belangrijk vinden binnen hun team, dan willen ze beter contact met elkaar hebben, beter samenwerken, elkaar beter begrijpen en meer ruimte voor verbinding. Maar deze onderwerpen komen in de teamsessie niet op de agenda.

Als de behoefte aan teamontwikkeling zo duidelijk is, waarom komt het dan niet ‘op de agenda’?

Inzicht in teamvolwassenheid

Ik adviseer de betreffende manager om teamontwikkeling als vast onderwerp op de agenda van teamsessies te zetten. Maar nóg belangrijker, vertel ik haar, is het om de ontwikkeling van je team onder de loep te nemen. ‘Hoe goed ben je als team bijvoorbeeld in samenwerking, effectief feedback geven en naar elkaar luisteren? Hoe ‘volwassen’ zijn jullie daarin?’

Want als je team niet volwassen is, zullen teamsessies nooit een écht bevredigend resultaat hebben. Dan werk je aan symptomen, maar niet aan de oorzaken.

4 Niveaus van teamvolwassenheid

Een mooi model om de volwassenheid van je team mee te toetsen, is zijn de 4 niveaus voor de volwassenheid van teams van Hersey en Blanchard. Ze onderscheiden 4 niveaus van volwassenheid: majority (M1, M2, M3 en M4):
– M1 en M2 worden het junior niveau wordt genoemd;
– M3 en M4 het senior-niveau.

M4 is de meest volwassen staat van een team, maar de meeste teams bevinden zich op niveau 2 en blijven ook op dat niveau.

Model teamvolwassenheid ontvangen?
Ik heb een uitwerking gemaakt van dit model per volwassendheidsfase met de kenmerken en de impact op teamsessies. Ben je nieuwsgierig naar dit model op 1 A4-tje? Stuur me dan even een mailtje. Dan zorg ik ervoor dat je het overzicht ontvangt met de 4 volwassenheidsstadia van teams, met de invloed daarop op van het verloop van teamsessie.

Verband tussen teamvolwassenheid en effectieve teamsessies

Er is een duidelijk verband te zien tussen de 4 niveaus van teamvolwassenheid en de mate waarin er in teamsessies ruimte is thema’s als samenwerking, communicatie en verbinding: hoe meer een team ontwikkeld is, hoe meer ruimte er is voor het procesonderwerpen, naast inhoudelijke onderwerpen in een teamsessie. Bijvoorbeeld: Hoe werken we samen? Hoe kunnen we meer verbinding krijgen? Hoe kunnen we beter naar elkaar luisteren?

Hoe men met elkaar omgaat en hoe men met elkaar communiceert, bepaalt wat er op het programma staat. Hoe volwassener een team, hoe minder overlegagenda’s wordt overheerst door inhoudelijke onderwerpen.

Actief aan de slag met teamontwikkeling

Alleen: teamontwikkeling gaat niet vanzelf; daarin moet je investeren. Als jij echt wilt dat je teamsessie anders wordt ingevuld, dan zal je team het teamgedrag en de teamcommunicatie moeten aanpassen. Alleen dan krijg jij je teamsessie op een hoger plan.

Zo simpel is het, maar niet gemakkelijk. Dat vindt de manager tegenover mij ook. Maar ze is gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan.

Hoe volwassen is jouw team eigenlijk? Wat heeft het team nodig om te groeien?

Maartje
Eigenaar roots.nl en teamsessie-expert

 

Wil je inspiratie voor effectieve en betekenisvolle teamsessies? Je kunt zelf aan de slag met dit gratis e-book waarin ik 9 valkuilen beschrijf bij het organiseren van je teamsessie.

Zoek je een sparringpartner om te werken aan effectieve en betekenisvolle teamsessies?
Dan ga ik graag samen met je aan de slag met mijn R.E.I.S. methodiek.

 

 

Geraadpleegde bron: Vries de, Alle. ‘Hoe volwassen is jouw team?’