Waarom de telefoon niet alleen uit de klas moet verdwijnen

Waarom de telefoon niet alleen uit de klas moet verdwijnen

Veel middelbare scholieren moeten er deze weken aan geloven: hun smartphone mag niet meer mee de klas in. En wat mij betreft mag het mobieltje ook van tafel verdwijnen tijdens vergaderingen, trainingen en teamsessies.

Mobiele telefoons in de klas zouden slecht zijn voor leerprestaties: leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Vooral ook omdat er veel geTiktokt en geSnapchat wordt. Inderdaad, dat doen ze maar in hun vrije tijd.

We weten allemaal wat goed en niet goed is voor (onze) kinderen. Maar zijn we zelf wel roomser dan de paus?

 

Het slechte voorbeeld

We kennen de televisiebeelden van een minister of kamerlid die een vurig pleidooi houdt en uitkijkt op bovenkanten van hoofden van collega’s die druk aan het scrollen of typen zijn. Schande spreken we ervan.

Maar gluren we tijdens een saaie vergadering zelf ook niet liever even op onze smartphone? Misschien moeten managers het goede voorbeeld gaan geven in smartphonevrij meeten, in wat voor een vorm dan ook: tijdens reguliere overleggen, teamsessies, trainingen of heidagen. Daar zijn genoeg goede redenen voor.

Niet respectvol

We hebben vast allemaal wel eens gevoeld wat het met je doet: je staat voor een groep en je ziet collega’s op hun smartphone staren naar inkomende berichten of het laatste nieuws. De boodschap die ze uitstralen is: ‘Op dit moment is mijn telefoon belangrijker dan wat jij in deze meeting te vertellen hebt.’

Is dat écht hoe we met elkaar om willen gaan als volwassenen? Op je smartphone zitten als een collega (of trainer) voor de groep staat, is gewoonweg niet respectvol.

Multitasken is niet gezond

Als je deze ‘smartphonestaarders’ aanspreekt, zeggen ze mogelijk dat ze heel goed kunnen multitasken: én op hun telefoon zitten én naar de spreker luisteren. De vraag is alleen of ze die verschillende taken met ieder 100% aandacht doen. Hun aandacht is net zo versnipperd als hun multitaakjes.

Daarnaast is multitasken niet gezond. Onderzoek wijst uit dat multitasken het vermogen van de hersenen om informatie op te nemen belemmert. Ook zijn multitaskers minder goed in het negeren van irrelevante informatie en hebben ze een slechter kortetermijngeheugen.

Grote kans op miscommunicatie

Als je in een meeting vooral aandacht hebt voor online inkomende berichten, is de kans groot dat de liveboodschap aan je voorbijgaat. Met miscommunicatie over het werk en spanningen tussen collega’s tot gevolg. En dat terwijl veel organisaties trainers invliegen om juist miscommunicatie te voorkomen.

Het kost bakken met geld

En laten we niet vergeten dat het organisaties bakken met geld kost als de aanwezigen tijdens overleggen of trainingen op hun mobieltje zitten. Wist je dat alleen al vergaderen organisaties in totaal jaarlijks 60 miljard euro kost? Tel uit je ‘winst’ als daar stoorzenders zoals smartphones bij komen.

Kortom: het gebruik van smartphones in meetings staat niet alleen bedrijfsresultaten in de weg, maar ook persoonlijk contact en menselijke verbinding.

 

Let’s meet smart zonder smartphone

Laten we meetings, heidagen en teamsessies, net als vroeger, gebruiken om contact te maken met elkaar, onderlinge betrokkenheid te vergroten en elkaar te horen en écht te zien. Let’s meet and connect smart, zonder mobieltjes.

Maartje de Jong

Teamsessie-begeleider en eigenaar teamlocatie ROOTS.nl

 

Ondersteunende bronnen:

Mobieltjes slecht voor leerprestaties: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/mobiele-apparaten-in-deklas#:~:text=Mobiele%20telefoons%20slecht%20voor%20leerprestaties&text=Leerlingen%20kunnen%20zich%20minder%20concentreren,niet%20meer%20in%20de%20klas.

Onderzoek Multitasken: https://simplecheck.nl/blog/multitasken/#:~:text=Een%20studie%20aan%20de%20universiteit,en%20hebben%20een%20slechter%20kortetermijngeheugen

Wat kost vergaderen: https://www.ibabs.com/nl/besparing/wat-kost-vergaderen-4-bespaartips/