5 jaar ROOTS: 5 vragen door Maartje beantwoordt

5 jaar ROOTS: 5 vragen door Maartje beantwoordt

Als ik 5 jaar geleden de deuren van ROOTS open, heb ik 0,0 ondernemerservaring. Maar ik heb wel een droom: ik wil graag een fijne plek creëren waar ik teams en organisaties kan ontvangen.

De laatste weken krijg regelmatig vragen over de [ondernemers]keuzes die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Daarom, ter ere van het houten lustrum van ROOTS, mijn 5 antwoorden op de 5 meest gestelde vragen:

 

  1. Wat heeft jou gedreven om ROOTS te starten?

‘Na mijn burn-out voelde ik de sterke wens om iets te doen wat heel dicht bij mijn passie ligt en de vrijheid om zelf keuzes te maken. Ik heb geleerd meer te luisteren naar mezelf en goed te kijken waar ik energie van krijg, waar ik blij van word. Ik heb geleerd om te durven kiezen.

 

‘Door mijn burn-out heb ik geleerd meer te luisteren naar mezelf
en goed te kijken waar ik energie van krijg.’

 

Ik voelde het enthousiasme in mezelf om dit te gaan doen groeien. Ik had de ruimte in onze eigen tuin en ontdekte een mogelijkheid om een historische schuur te herplaatsen en een 2e leven te geven. Het vuur dat al ontstoken was wakkerde door mijn eigen enthousiasme steeds verder aan: een eigen locatie, mijn eigen concept bepalen, zelf beslissingen nemen en zonder eindeloos af te stemmen en doen wat ik leuk vind, maakte dat ik dicht bij mezelf kon blijven. En het aandurfde om ROOTS te starten.’

 

  1. Wat zou je anders doen als je terugkijkt op de afgelopen 5 jaar?

‘Ik zou eigenlijk niets anders doen, als ik er zo over nadenk. Ik ben heel tevreden over de manier waarop ik het gedaan heb. Wat ik voornamelijk te leren heb, is het vinden van de juiste balans en goed voor mezelf zorgen.

 

‘Wat ik voornamelijk te leren heb,
is de juiste balans vinden en goed voor mezelf zorgen.’

 

 

En de Covidcrisis had ik liever niet meegemaakt, maar dat lag buiten mijn invloedssfeer. Covid heeft me tegelijkertijd ook geholpen om heel bewust keuzes te maken, leren los te laten en te vertrouwen. Na de eerste lockdown vroeg ik me echt af of ROOTS de ‘oude’ zou kunnen worden. Zouden mijn klanten we nog wel weten te vinden? Maar ik weet nu dat de klantrelaties die ik heb diep geworteld zijn. Daar ben ik heel dankbaar voor.’

>> Lees hier mijn blog: Veerkrachtig blijven in crisistijd: hoe doe ik dat? [link naar blog: https://www.roots.nl/2021/02/16/veerkrachtig-blijven-in-crisistijd-hoe-doe-ik-dat/]

 

  1. Naast het runnen van ROOTS begeleid je inmiddels ook zelf teamsessies. Hoe ben je op dat idee gekomen?

‘Ik wilde eigenlijk al vanaf de start van ROOTS sessies van teams begeleiden, want ik wilde wat doen met de ervaring die ik in het bedrijfsleven had opgedaan. Daar begeleidde ik als verandermanager ook regelmatig sessies. Ik vind het heel leuk en uitdagend om dit soort sessies voor te bereiden en te begeleiden.

 

‘Geduld is niet mijn sterkste kant, maar ik heb geleerd dingen stap voor stap te doen.’

 

Het was mijn coach Nel van de DroomplekAcademie die zei: ‘Stap voor stap, Maartje. Eerst je concept neerzetten en het ondernemerschap ervaren; daarna kun je iets nieuws toevoegen.’ Dat advies heb ik – in eerste instantie met tegenzin – ter harte genomen. Maar ik zag al snel dat beide tegelijkertijd aanpakken niet verstandig en haalbaar was geweest. Geduld is niet mijn sterkste kant, maar ik heb geleerd dingen stap voor stap te doen. Daar ben ik blij om, want de kwaliteit in ROOTS is hoog en dat vraagt ook tijd en aandacht om op te bouwen en vast te houden.

In de loop van 2020 voelde ik de ruimte om mijn procesbegeleidingsrol vorm te gaan geven. Ik ben langzaamaan mijn begeleidingsmethodiek* gaan ontwikkelen en testen, waarmee ik teamsessies samen met de organisator voorbereid en in ROOTS begeleid. In 2021 ben ik deze methodiek meer en meer gaan inzetten voor teams en dat loopt heel lekker. Het voelt goed. ROOTS en de mogelijkheid voor teams om mij in te huren voor de voorbereiding en begeleiding van de sessie versterken elkaar heel mooi. Het geeft me weer nieuwe uitdaging om teams te helpen om het beste uit hun sessies te halen.’

 *De R.E.I.S-methodiek: Route naar een Effectieve en Impactvolle Sessie

 

  1. Je blijft altijd bezig met nieuwe dingen. Hoe zorg je goed voor jezelf in deze drukte?

‘Ja, dat is mijn grootste uitdaging en dat zal het blijven ook. Dat komt omdat ik gepassioneerd ben, ambitieus en dingen goed wil doen. Soms te goed. Ik heb wel geleerd dat dingen niet perfect kunnen en dat hoeft ook niet. Zeker als je jezelf blijft ontwikkelen, doe je dingen voor de eerste keer en gaan dingen niet direct zoals je wilt.

Ik leer steeds meer dat ik er niet altijd voor mijn klant en voor mijn team hoeft te zijn. Dat voelt soms wel egoïstisch. Maar ik heb gemerkt dat het voor mij belangrijk is dat ik niet alleen in ROOTS werk, maar ook aan ROOTS. Ik moet en wil mezelf daar de tijd voor gunnen. Ik blijf het lastig vinden om niet op twee plekken gefocust te kunnen zijn en daar aandacht te geven, maar het vertrouwen in mijn team is zo groot dat ik het steeds beter los kan laten.

‘Mijn onderneming geeft me veel vervulling
en daarom vind ik het niet erg om er veel tijd aan te besteden.’

 

Ik heb ook echt moeten leren om tijd voor mezelf te maken en te ontspannen. Het helpt met daarbij samen met mijn coach doelen te stellen en deze regelmatig met haar te bespreken. Ik streef er bijvoorbeeld naar om mijn laptop om 21.00 uur dicht te doen en dat lukt aardig. Ik ga de afgelopen twee jaar vaker de natuur in en doe yoga en pilates. Dat zijn voor mij ook momenten voor reflectie. Mijn onderneming geeft me vervulling en daarom besteed ik er graag veel tijd aan.’

  1. Had je terugkijkend durven hopen dat ROOTS zo geworden is als het geworden is?

‘Het is veel meer geworden en het heeft me veel meer gebracht dan ik had durven en kunnen hopen. Het ondernemerschap heeft me veel gegeven. Ik ben ook heel blij dat ik gestart ben met het betrekken van professionals bij mijn bedrijf, want ik wist dat ik het niet allemaal zelf kon: coaching, vormgeving, schrijven, foto’s en goede mensen in mijn team. Dat heeft mij ook geholpen om snel te groeien. Die ondersteuning heb ik na 5 jaar nog steeds.

 

‘Ik heb de kansen gepakt, de risico’s voor lief genomen
en – soms lastige – keuzes gemaakt die mij veel hebben gebracht.’

 

‘Het feit dat ik de vrijheid heb om mijn eigen beslissingen te nemen is een enorme luxe.’ Ik kan mijn werk aan huis doen en daarmee goed combineren met mijn gezin. Ik realiseer me ook dat het een situatie is die ik zelf heb gecreëerd. Dat bracht natuurlijk ook risico’s met zich mee. Ik heb de kansen gepakt, de risico’s voor lief genomen en – soms lastige – keuzes gemaakt die mij veel hebben gebracht. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik na 5 jaar met veel trots kan terugkijken en de puzzelstukjes nu goed in elkaar passen.’

In februari 2019 word ik in een podcast van de DroomplekAcademie geïnterviewd over mijn ondernemerschap. Hier kun je dat interview terugluisteren.